A manysi ditranzitív igék szintaxisa szemantikai megközelítésből - Sipőcz, Katalin (Jelentés és Nyelvhasználat, 2016)
Jelen tanulmány a manysi nyelv ditranzitív szerkezeteit és ditranzitív igéit vizsgálja. A vizsgálat főképpen arra irányul, hogy a ditranzitív igék szemantikája befolyásolja-e a szerkezetválasztást. A manysiban kétféle ditranzitív szerkezet használatos. A tanulmány bemutatja, hogy a vizsgált szempontból a szerkezetek alternálódása teljesen szabadnak tűnik, bármely ditranzitív ige bármelyik szerkezetben szerepelhet. A szerkezetválasztás pragmatikai alapú, az ige szemantikai tulajdonságai nem befolyásolják.